Yritys

Harri ja Arto Heiskanen ovat toimineet kauppiaina 20 vuotta.

Veljekset Heiskanen Oy on palvellut Rautian ja K-maatalouskaupan ja nyt myös K-Raudan ja Lantmännen Agron asiakkaita  vuodesta 1998 lähtien. Tuolloin vieremäläisen K-Rauta-Maatalouskeskuksen avaimet annettiin nuoremmalle väelle, Arto ja Harri Heiskaselle.

Pian yrityksen uudeksi nimeksi tuli Veljekset Heiskanen Oy.

– Aina pitää jotain uutta olla mielessä. Katsotaan nyt, mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan, kertoo kauppias Arto Heiskanen.

Uutta on sekin, että vuonna 2017 rautakaupan ketju vaihtui Rautiasta K-Raudaksi.

Veljesten vuosina kauppa on muuttunut paljon. Kun toiminta alkoi Vieremältä, on Heiskasen myymälöitä nyt viidellä paikkakunnalla. Liikevaihto oli alussa kolme miljoonaa euroa, nyt 36 miljoonaa.

Sukupolven vaihdoksen jälkeen Veljekset laajensivat Suonenjoelle vuonna 2000, missä paikallinen rautakauppa kaipasi uutta vetäjää. Muutamaa vuotta myöhemmin toiminta laajeni myös Kajaaniin vuonna 2003.

Vuonna 2007 Veljekset luopuivat Kajaanin liikkeestä, mutta ottivat hoitaakseen K-maatalous Risto Röytiön toiminnan Iisalmessa ja Kiuruvedellä. Vuonna 2011 toiminta laajeni vielä Siilinjärvelle, kun Veljekset ottivat hoitoonsa myös Kuopion K-Maatalouden.

Viimeiset viisi vuotta Veljekset Heiskasella on panostettu nykyisen myymäläverkon toimivuuteen. Kaikki yksiköt on nykyaikaistettu kassakoneita myöten. Samaan aikaan on totuttu siihen, että maailma ympärillä on muuttunut. Mikään ei ole enää niin kuin ennen.

– Varsinkin maatalouspuolella muutos on ollut hurjaa. Kun 1995 Suomi liittyi Euroopan unioniin, on maatalous sen jälkeen muuttunut kovasti. Se on näkynyt myös maatalouskaupassa.

Tilakoot ovat suurentuneet ja samalla niiden määrä on vähentynyt. Tiloille tilataan tuotteita suoraan ja suuremmissa erissä kuin ennen.

– Säkkikoko on muuttunut, nykyään suurin osa lannoitteista ja siemenistä toimitetaan 650 kilon suursäkeissä, Heiskanen kertoo.

Muutoksia veljekset ovat havainneet myös rautakaupassa. Yksi iso muutostekijä on verkkokauppa, joka alkaa olla arkipäivää.

– Verkkokaupan vaikutuksesta hintojen pitää olla tarkkaan laskettuja. Myymälässä kun pitää olla samat hinnat kuin verkossakin.

Lähitulevaisuudessa Veljekset keskittyvät kaupantekoon nykyisissä toimipisteissä. Rautakauppaa tehdään Vieremän lisäksi Suonenjoella ja Kiuruvedellä, maatalouskauppaa myös Iisalmessa ja Siilinjärvellä.

– Kyllähän meillä on koko ajan uutta suunnitteilla. Vuonna 2017 ketju muuttui K-Raudaksi ja se toi mukanaan monia uudistuksia. Ketjumuutos oli hyvää jatkumoa jo aiemmin alkaneelle rautakaupan kehittämiselle: meiltä voi esimerkiksi tilata koko remontin yhdellä puhelinsoitolla.

– Vuonna 2018 on edessä 20-vuotisjuhlat, joten laakereilla ei ole ehditty lepäilemään. Verkkokaupan yleistyminen on tuonut mukanaan sen, että meidän on koko ajan pysyttävä vauhdissa mukana ja mieluummin jopa pikkuisen edellä, veljekset sanovat.